Världens första elväg byggs i Sverige

publicerad 4 augusti 2016
Med el kan utsläppen minskas med upp till 90 procent

Världens första elväg är klar. Vägen, som ligger på E16, går mellan Kungsgården och Sandviken i riktning mot Gävle. Sträckan är 22 kilometer lång och bygger på en spårvagnsteknik som har funnits i 120 år.

Men det är första gången en sådan satsning görs för tungt lastade fordon (upp till 60 ton), på allmän väg och i höga hastigheter.

Enligt Region Gävleborg kapar elvägstransporter 80-90 procent av de fossila utsläppen. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) var på plats och sa till DN att satsningen känns ”jättespännande”.

– Dels själva åkupplevelsen, men framför allt är det en enorm möjlighet att börja ställa om också den tunga trafiken, säger hon.

Enligt tidigare uppgifter har staten bidragit med 75 miljoner kronor till projektet, övriga aktörer ska ha bidragit med 40 miljoner.

När hon fick frågan om kostnaderna för satsningen svarade infrastrukturministern att de är ”nödvändiga för framtiden”.

– Vi har definitivt inte råd att inte skapa de lösningar som ställer om transportsektorn, säger Anna Johansson (S) till DN.

 

Artikeln har tidigare publicerats i MiljömagasinetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.