Varg sprang runt på Lidingö

publicerad 22 januari 2024
- av Sofie Persson
Fredrik Hallberg lyckades filma vargen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under lördagen syntes en varg på Lidingö. Vargen sågs av flera personer och rörde sig bland annat i centrala delar av Lidingö.

Under lördagsförmiddagen upplevde Fredrik Hallberg och hans vänner ett oväntat möte med en varg på Lidingö. Den dök upp omkring sextio meter ifrån dem men stannade till och satte sig ner och observerade dem. Sedan sprang den förbi.

Man bara beundrar den, den såg majestätisk ut. Det var väldigt häftigt att få se den på så nära håll, säger Hallberg till skattefinansierade SVT.

Polis och viltvårdare har mottagit flera rapporter om vargen som nu blivit ett samtalsämne bland öns invånare. Enligt observationer antas vargen ha tagit sig till Lidingö från Stockholm över natten.

Antingen har den sprungit över bron eller över isen. Folk började höra av sig om att de sett varg på flera platser, så jag gick ner och kollade spåren och visst var det så. Det är många år sedan vi hade en varg på Lidingö, säger Peter Rosenholm, viltvårdare i Lidingö kommun, till Bonniertidningen DN.

Vargen fortsatte sedan över isen från Lidingö över till Bogesund. Den observerades sedan stanna upp mitt under promenaden där den lade sig ner i fem till tio minuter, mitt mellan öarna. Rosenholm bedömer att den väger mellan 40 och 50 kilo, men kön har inte kunnat fastställas.

Viltvårdare från andra delar av Stockholm kommer nu att samverka vid nya, eventuella observationer.

Fakta: Eurasisk varg (Canis lupus lupus)

Vargen är ett av Sveriges fem stora rovdjur tillsammans med björn, järv, lodjur och människa (ibland inkluderar man istället in kungsörn). Det finns ungefär 510 vargar i Sverige och Norge, varav omkring 450 i Sverige. Den är starkt hotad som art och fridlyst.

Främst finns vargen i Mellansverige, men förekommer sporadiskt i alla landskap eftersom den vandrar långt, förutom Gotland.

Vid vargmöte

Vargen kommer troligen att stanna till vid möte för att skapa sig en uppfattning, särskilt om man har hund med sig. Gör tydliga ljud och börja gå därifrån. Om vargen följer efter så fortsätter man gå, men man kan stanna till och försöka "göra sig stor", eller ropa eller ta några steg mot den. Koppla alltid hunden och spring inte.

Det är dock ovanligt att möta på varg eftersom de oftast är skygga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!