Miljö

Var tjugonde svensk har ätit hajfenssoppa

Fem procent av svenskarna medger att de någon gång ätit hajfenssoppa, visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Världsnaturfonden (WWF).

Soppan anses vara en delikatess i många länder och varje år dödas 73 miljoner hajar för sina fenors skull.

I Sverige är hajfiske förbjudet, men det är lagligt att sälja hajfenssoppa. Hajfensfisket ses som ett av skälen till att många bestånd av hajar i dag är hotade.

– Vi vill uppmana alla att aldrig äta hajfenssoppa, varken i Sverige eller utomlands, säger Inger Näslund, som är havs- och fiskeexpert på WWF.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Liknande artiklar

Långlivade hajar Håkäringen är det mest långlivade ryggradsdjuret vi känner till, med en förväntat livslängd på minst 272 år, kanske upp ...
Massdemonstrationer i Australien Tusentals människor samlades under helgen på stränder i Västra Australien. Anledning till detta är Western Australia...
Hajfenor förbjuds på särskilda middagar i Kina Det är inte bara hajfenssoppan som politikerna och tjänstemännen kommer att behöva avstå ifrån. Även fågelbosoppa och ci...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!