Tre procent orörd natur kvar i världen

publicerad 25 april 2021
- av Sofie Persson
orörd natur
I Kanada finns fortfarande orörd natur.

En ny studie visar att endast tre procent av orörd landyta finns kvar på jorden. Vissa forskare menar att resultaten är skrämmande och djupt oroväckande, men studien får också viss kritik.

Endast tre procent av världens yta består av orörd natur, visar en ny studie publicerad i Frontiers in Forests and Global Change. Med orörd natur betyder det att det finns livskraftiga populationer av alla de djur som tros ha levt i området för 500 år sedan.

Dessa områden med orörd natur finns framför allt i norra Kanada, östra Sibirien, Amazonas, Kongo samt i Saharaöknen.

Forskarna för studien tror dock att man skulle kunna öka ytan om man återinförde en liten andel av vissa djurarter som till exempel vargar eller elefanter. Då skulle man kunna öka ytan upp till 20 procent.

Tidigare analyser har visat att procenten i själva verket skulle kunna vara mellan 20 och 40 procent, enligt satellitbilder. Forskarna ansvariga för den nya studien menar dock att även om ytorna ser intakta ut från ovan är det inte sällan en annan historia på marken, då viktiga arter ofta saknas.

Studien har kartlagt 7000 arter, det flesta däggdjur men även fiskar, fåglar, groddjur, växter och reptiler. Studien inkluderade inte Antarktis.

Bevarandebiologen Andrew Plumptre vid Cambridgeuniversitetet säger att det är ”det visar hur sällsynta sådana intakta platser är”.

Det är skrämmande hur lite världen ser ut som den gjorde för 500 år sedan, säger han.

Studien har fått kritik för att bland annat inte tagit klimatförändringar i åtanke, skriver The Guardian. Pierre Ibisch, vid Eberswalde University for Sustainable Development i Tyskland menar att “klimatförändringar är ett pågående hot mot ekosystem”.

Hur dåtidens däggdjur klarade sig säger knappast mycket om hur ett ekosystem fungerar idag, menar han.

Professor James Watson vid University of Queensland i Australien säger att studien faktiskt undervärderar många ansträngningar som tidigare gjorts av ekoforskare.

De använder kartläggning för arter som i grunden är gissningar, vilket betyder att många ekosystem faktiskt kanske är mer intakta än studien visar, menar Watson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!