Tallolja förnybar – enligt EU

publicerad 28 januari 2018

EU-parlamentet har slagit fast att tallolja fortsatt klassas som biobränsle, liksom att stubbar kan användas som bioenergi. Det rapporterar Sveriges Radio.

Därmed motsätter sig inte EU-parlamentet användning av tallolja i diesel, vilket är bra, enligt Centerns Fredrick Federley.

Talloljan är viktig för omställning i transportsektorn, där kan vi använda en restprodukt från skogen då vi tar fram andra skogliga material. Vi kan använda tallolja och se till att vi snabbare kan fasa ut fossila bränslen, säger Fredrick Federley, som förhandlat om frågorna i EU-parlamentets industriutskott.

Det fanns förslag som kunde ha omöjliggjort skogsråvara till fossilfria bränslen. Motståndet kom dels från dem som lyssnat på kemisk industri, som ser en risk för att det blir konkurrens om den råvara som tallolja utgör.

Andra anser, enligt Sveriges Radio, att det är klimatmässigt fel att använda skogens råvaror till bränsle, eftersom det ökar risken för att skog skövlas.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.