Miljö

Tallolja förnybar – enligt EU

EU-parlamentet har slagit fast att tallolja fortsatt klassas som biobränsle, liksom att stubbar kan användas som bioenergi. Det rapporterar Sveriges Radio.

Därmed motsätter sig inte EU-parlamentet användning av tallolja i diesel, vilket är bra, enligt Centerns Fredrick Federley.
Talloljan är viktig för omställning i transportsektorn, där kan vi använda en restprodukt från skogen då vi tar fram andra skogliga material. Vi kan använda tallolja och se till att vi snabbare kan fasa ut fossila bränslen, säger Fredrick Federley, som förhandlat om frågorna i EU-parlamentets industriutskott.

Det fanns förslag som kunde ha omöjliggjort skogsråvara till fossilfria bränslen. Motståndet kom dels från dem som lyssnat på kemisk industri, som ser en risk för att det blir konkurrens om den råvara som tallolja utgör.

Andra anser, enligt Sveriges Radio, att det är klimatmässigt fel att använda skogens råvaror till bränsle, eftersom det ökar risken för att skog skövlas.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!