Sverige rensat från 43 ton skräp

publicerad 16 juni 2023
- av Sofie Persson
Varje timme spolas motsvarande fem badkar skräp upp längs Bohuskusten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På Världshavsdagen plockade 18 646 personer skräp runt om i Sverige, som en del av kampanjen Kusträddarna. Totalt plockades 43 ton skräp upp.

På vissa stränder kan man inte ta ett enda steg utan att kliva över hundratals skräpande föremål, de flesta av plast. Genom Kusträddarna sätts strålkastarljuset på detta enorma miljöproblem.

Den 8 juni, på Världshavsdagen, bjöd Håll Sverige Rent in till en stor gemensam skräpplockardag längs kuster och stränder runt om i landet. Kampanjen Kusträddarna genomfördes för sjunde året i rad. I år plockades 43 ton skräp upp och hindrades från att skada naturen, skriver man i ett pressmeddelande.

Deltagarstatistiken är även samlad i en fil, där man kan se vilken kommun som lockade flest deltagare per capita och hur mycket skräp som plockats upp.

Varje timme spolas ungefär motsvarande fem badkar skräp upp längs Bohuskusten, som med detta är ett av Europas mest nedskräpade kustområden.

Bohuskusten får ta emot mer fiske- och industrirelaterat skräp än syd- och ostkusten där det är vanligare med konsumentrelaterat skräp. På alla stränder är det vanligt med oidentifierbara bitar av plast från större föremål som håller på att vittra sönder.

Marin nedskräpning är ett globalt problem. Forskare tror att det finns mer än 75–199 miljoner ton plast i världens hav där det i nuläget varje år tillkommer 5–13 miljoner ton plast. 94 procent av all plast i haven syns dock inte, utan ligger på havsbotten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!