Sverige exporterar överfisket

publicerad 8 januari 2014

Fiskebestånden i Östersjön och Nordostatlanten har börjat återhämta sig enligt forskare vid Internationella Havsforskningsrådet (ICES). De ligger nu på på ungefär samma nivå som bestånden var 1980.

– Förbättringen av bestånden är en följd av det minskade fisketrycket och är en förutsättning; både för långsiktigt hållbart fiske god ekosystemstatus i våra havs- och kustområden, säger Max Cardinale, forskare vid SLU:s institution för Akvatiska resurser och svensk representant i ICES rådgivande kommitté (ACOM), i ett pressmeddelande.

Förutom hårdare fiskekvoter har även andra faktorer haft effekt som ökande bränslepriser och förändrade marknadsmönster.

Men samtidigt varnar Greenpeace i sin nya granskning Exporting Exploitation att Sverige nu exporterar överfisket till Afrika. Green­peace har spårat 39 fartyg som officiellt har skrotats i Sverige och av dessa är det 21 stycken som fortfarande fiskar, men i andra vatten. Totalt 8 båtar har börjat fiska i det ockuperade Västsahara.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.