Miljö

Svenskt kött? Inte på de här snabbmatskedjorna

Trodde du att din senaste hamburgare var gjord av svenskt kött så får du tänka om. Land.se har granskat fyra av de största hamburgerjättarna och bara en av dem använder 100 procent svenskt kött.

Många väljer idag svenskt kött när de handlar, eftersom det ofta är bättre förhållanden för djuren i Sverige än många andra länder och såklart bättre för miljön. Det känns bättre. Men hur ser det egentligen ut med köttet på våra snabbmatsrestauranger?
Det är bara Max som enbart använder svenskt kött. Sedan restaurangen startades i Gällivare 1968 har deras nötkött, kyckling och bacon alltid varit svenskt. De är också den första restaurangkedjan i världen som klimatmärkt sin meny och kompenserar för alla utsläpp till 100 procent.

Äter du på McDonalds skall du ha tur om du får en svensk hamburgare. Majoriteten av köttet är importerat. Foto: yum9me/CC BY-NC-ND 2.0.

McDonalds använder 55 procent polskt kött, resten är svenskt.

Vi är Sveriges största inköpare av svenskt nötkött i restaurangbranschen, men tyvärr har det inte funnits tillräckligt med svenskt nötkött för att möta vår efterfrågan” hävdar man på McDonalds.se

Sibylla, som serverat korv sedan 1932, är för många den mest svenska kedjan. Lite över hälften av köttet är svenskt, resten kommer från andra EU-länder.

Det finns trygga och ansvarstagande bönder även utanför Sverige. Sibylla kompromissar aldrig med smaken och produktkvaliteten”, skriver Sibyllas VD Joakim Carlsson i ett mejl till Land.se.

Den kedja som ligger sist är Burger King, som inte använder svenskt kött alls.

– Vi är ett internationellt företag och handlar i dagsläget våra råvaror tillsammans med Burger King i övriga Europa. Det gör oss till en stor köpare och därmed också en kraftfull kravställare. För oss och för kvaliteten på vår mat är detta för tillfället den bästa lösningen, har Iwo Zakowski, VD för Burger King Sverige, tidigare sagt till Land.se.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!