Stort motstånd när Greta besökte Alberta

publicerad 5 november 2019
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


När klimataktivisten Greta Thunberg besökte Alberta i Kanada möttes hon av ett stort folkligt motstånd. Människor protesterade mot den trendiga klimataktivistens närvaro i staden med skyltar, plakat och konvojer med lastbilar för att visa att man både bryr sig om miljön och samtidigt stödjer kanadensisk olja och gas.

– Vi bryr oss om klimatet och miljön. Vad de måste förstå är att oljan och gasen här i Alberta är miljömässigt ledande i hela världen och det är något vi måste exportera till andra länder, säger Glenn Carrit som var en av organisatörerna bakom protesterna mot Greta.

Han poängterar också att syftet inte är att mobba sextonåringen Greta som hans politiska motståndare hävdar utan att helt enkelt uttrycka sitt stöd för olja och gas, på samma sätt som Greta och hennes allierade uttrycker sina ståndpunkter.

Flera personer i videoklippet som Rebel News har släppt säger att de ser Gretas närvaro i Alberta som ett hot mot stadens industrier och oroar sig för vad som ska hända med staden om dessa läggs ner. Man menar också att förvisso finns klimatproblem, men att det knappast kan vara Albertas roll att lösa dessa. En demonstrant säger också i klippet att klimatpolitiken mest känns som ett storpolitiskt spel där vanliga människor inte kan påverka.

 

Gretas närvaro i staden ses också som något av en yttre politisk påverkansoperation som kan komma att förändra utgången av det kanadensiska valet, något flera uttrycker sig starkt negativt till.

– Vi vill inte ha ett främmande barn från andra sidan världen som ska komma hit och säga till våra barn vad de ska tro på och inte. Vi bor i Alberta, vi är stolta över Alberta, vi stödjer våra industrier och vi är här för att visa det, säger en kvinna i videon.

På plats fanns också människor som stödde Greta Thunberg, bland annat arrangerades det en marsch för klimatet och i klippet syns en kvinna uppmana de vita deltagarna att ställa sig längst bak i tåget för att släppa fram icke-vita.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!