Miljö

Största utsläppen från svensk konsumtion sker utomlands

Arkivbild.

En majoritet av utsläpp av växthusgaser, som kan kopplas till svenskarnas konsumtion, sker utomlands, visar en ny rapport från Naturvårdsverket.

Enligt en ny rapport som beställts av Naturvårdsverket visar det sig att en majoritet, 65 procent, av utsläppen av växthusgaser från svenskarnas konsumtion sker utanför Sverige, bland annat genom avskogning för palmoljeodling.

Annons:

– De stora koldioxidutsläppen från avskogning som påverkas av svensk konsumtion orsakas framför allt av palmolja från Sydostasien och nötkött som importeras från Latinamerika, främst Brasilien, säger Martin Persson, forskare vid Chalmers tekniska högskola, till Ekot.

När det gäller utsläppen av farliga kemikalier görs 80 procent av dessa utsläpp, som kan kopplas till svenskarnas produktion, utomlands.


Liknande artiklar


Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!