Största utsläppen från svensk konsumtion sker utomlands

publicerad 2 november 2018
Arkivbild.

En majoritet av utsläpp av växthusgaser, som kan kopplas till svenskarnas konsumtion, sker utomlands, visar en ny rapport från Naturvårdsverket.

Enligt en ny rapport som beställts av Naturvårdsverket visar det sig att en majoritet, 65 procent, av utsläppen av växthusgaser från svenskarnas konsumtion sker utanför Sverige, bland annat genom avskogning för palmoljeodling.

– De stora koldioxidutsläppen från avskogning som påverkas av svensk konsumtion orsakas framför allt av palmolja från Sydostasien och nötkött som importeras från Latinamerika, främst Brasilien, säger Martin Persson, forskare vid Chalmers tekniska högskola, till Ekot.

När det gäller utsläppen av farliga kemikalier görs 80 procent av dessa utsläpp, som kan kopplas till svenskarnas produktion, utomlands.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.