Miljö

Stoltenberg är FN:s klimatutsände

Norges förre statsminister Jens Stoltenberg blev innan jul utsedd till en av FN:s två särskilda utsända i klimatfrågor, rapporterar norska tidningen Dagbladet.

Den andre utvalde är Ghanas tidigare president John Kufuor och deras uppgift är att bidra till att nå framgång i de internationella klimatförhandlingarna. Först och främst fram till klimattoppmötet i september och målet om ett brett avtal 2015.
– Jag tror på effekten att prata med folk, lägga fram fakta och argument. Så det blir en del resande, säger Jens Stoltenberg till Dagbladet.

I slutet av januari åker han till World Economic Forum i Davos, där en hel dag har avsatts för klimatfrågan.

Stoltenberg vill dock även i fortsättningen vara ordförande för Arbeiderpartiet. Men på hemmaplan får han kritik från socialliberala partiet Venstre för att inte ha tagit tillräckligt starka beslut för den norska klimatpolitiken.

– Ska man förändra och påverka andra, bör man starta med sig själv, säger vice ordförande Terje Breivik, till Dagbladet.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!