Stena Line fraktar radioaktivt gods

publicerad 20 mars 2014

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På Stena Lines färjor mellan Trelleborg och Rostock finns det inte bara passagerare. Tiotals ton med det radioaktiva ämnet uranhexaflourid (hex) transporteras också, men med tillstånd.

Bara i januari i år har Stena Line fraktat runt 57 ton uranhexaflourid, jämfört med under hela 2013 då det rörde sig om 56 ton. Passagerarna är helt omedvetna om det radioaktiva godset, avslöjar tidningen Filter.

Uranhexaflourid är ett ämne som används vid anrikning av uran som är förknippat med kärnvapentillverkning. När uranhexafluorid kommer i kontakt med vatten, bildas frätande fluorvätesyra genom en häftig reaktion.

Men Stena Lines kontroversiella transporter av det radioaktiva ämnet är på inget sätt lagvidriga. Det hela sker med Strålsäkerhetsmyndigheten tillstånd.

– Så länge det är tillåtet och sköts inom de rutiner som finns, är det inga konstigheter… Men jag hoppas att de (passagerarna) litar på att vi har så pass hög säkerhet att frakta material så att det inte innebär någon fara för dem, säger Jesper Waltersson, informationschef på Stena Line, till GP.se.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!