MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Spår av Fukushima utanför Kanada

publicerad 26 februari 2016
Olyckan vid Fukushima har fått efterverkningar med radioaktivt material som spritt sig i havet

Radioaktivt material från Fukushima-katastrofen i form av Cesium 134 och Cesium 137 har spårats av forskare över hela Stilla havet.

Olyckan som inträffade vid kärnkraftverket i mars 2011 väckte oro om hur mycket av utsläppen som skulle nå kusten i Nordamerika och John Norton Smith med kollegor från Bedford Institute of oceanography i Kanada har gjort undersökningen, enligt en artikel i PNAS rapporterar Eurek Alert.

Det har samlat prover av havsvatten ner till 1000 meters djup i nordöstra Stilla havet och upptäckte tidiga tecken på förhöjd radioaktivitet 150 mil väster om British Columbia i juni 2012. Under 2013 uppmätte de 2 Bequerel per kubikmeter vid Kanadas kontinentalplatta, ungefär dubbelt så mycket som bakgrundsstrålningen.

Forskarna uppskattar att halterna kommer att nå en topp av 3-5 Bq/m3 runt 2015-2016 för att sedan sjunka igen. Det är samma nivå som under 1980-talet, men de menar att detta troligen inte utgör något hot mot människors hälsa eller miljön.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend