Solenergisystem lämpliga för Norden

publicerad 3 juli 2017

Med lämpliga solenergisystem är det möjligt att producera över 80 procent av energibehovet för uppvärmning av hushållen i Finland, enligt forskare vid Aalto-universitetet.

Resultatet har beräknats för förhållandena i Finland, men gäller i princip även för Sverige, Norge och på annat håll på samma breddgrad. Visserligen påverkar de lokala förhållandena i någon mån, säger Hassam ur Rehman, som disputerar i ämnet, i ett pressmeddelande.

Uppvärmningen av byggnader hör till de största koldioxidkällorna i Europa. Inom EU används 40 procent av all energiförbrukning för uppvärmning. Lägre priser har gjort solenergi till ett konkurrenskraftigt alternativ även i Norden. I Danmark, till exempel,  har användningen av solenergi i fjärrvärmeproduktionen ökat snabbt.

Exempelvis i Finland går över 80 procent av energiförbrukningen åt till att värma byggnader och vatten, och behovet ökar hela tiden, säger professor Kai Sirén på Aalto-universitetet i Helsingfors.

Solenergi ger ekonomiskt rationella möjligheter att samla energi för ändamålet och minska koldioxidutsläppen, i synnerhet i södra Finland, där största delen av befolkningen bor.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.