Miljö

Solenergisystem lämpliga för Norden

Med lämpliga solenergisystem är det möjligt att producera över 80 procent av energibehovet för uppvärmning av hushållen i Finland, enligt forskare vid Aalto-universitetet.

Resultatet har beräknats för förhållandena i Finland, men gäller i princip även för Sverige, Norge och på annat håll på samma breddgrad. Visserligen påverkar de lokala förhållandena i någon mån, säger Hassam ur Rehman, som disputerar i ämnet, i ett pressmeddelande.

Uppvärmningen av byggnader hör till de största koldioxidkällorna i Europa. Inom EU används 40 procent av all energiförbrukning för uppvärmning. Lägre priser har gjort solenergi till ett konkurrenskraftigt alternativ även i Norden. I Danmark, till exempel,  har användningen av solenergi i fjärrvärmeproduktionen ökat snabbt.

Exempelvis i Finland går över 80 procent av energiförbrukningen åt till att värma byggnader och vatten, och behovet ökar hela tiden, säger professor Kai Sirén på Aalto-universitetet i Helsingfors.

Solenergi ger ekonomiskt rationella möjligheter att samla energi för ändamålet och minska koldioxidutsläppen, i synnerhet i södra Finland, där största delen av befolkningen bor.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Liknande artiklar

Största solpanelsintresset finns i Jämtland Det län i norra Sverige där intresset är störst för solceller är Jämtland, rapporterar Sveriges Radio. Från och med i...
Elsäkerhetsverket slår larm om “livsfarliga&... Nästan en fjärdedel av alla USB-laddare som säljs i Sverige kan klassas som direkt livsfarliga. Den slutsatsen har Elsäk...
4200 mil lång flygning på bara solceller Planet Solar Impulse 2 har flugit 4 200 mil utan bränsle med hjälp av 17 000 solceller monterade på vingarna. Pilote...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!