Skolelever hjälper forskare

publicerad 19 februari 2015

Under hösten kommer skolelever från hela landet att samla information om hur ljusförhållanden påverkar trä­den när det blir höst.

Eleverna kommer att kunna delta i ett experiment med träd vid gatlyktor, och informationen används vid Lunds och Umeå universitet i studier av klimat­förändringarnas effekter.

– Förändringar i naturens kalender är den tydligaste biologiska effekten av klimat­förändringen. Vi har sett att vårtecknen kommer allt tidigare, men vi är mer osäkra på hur hösttecknen förändras, säger Kjell Bolmgren vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Ett liknande projekt genomfördes förra året. Då deltog 400 skolor och 12000 observationer av när höstlöven utvecklades hos olika trädslag rapporterades. Det gav enastående forskningsdata som även väckt nyfikenhet i andra länder, skriver SLU.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.