Miljö

Skog (MP) kritisk till SD-utspel om SMHI

Sverigedemokraterna (SD) vill i sin budgetmotion skära ner anslagen till SMHI med elva miljoner kronor. Trots att myndigheten enligt partiet är viktig institution bör den “inte ägna sig åt tendentiös opinionsbildning”.

SMHI:s chef Rolf Brennerfelt kommenterar det i till Altinget.se:

– Allt vi går ut med är grundat i vetenskapliga beräkningar. Vi pekar inte på några exakta temperaturförändringar. Vi visar på en trend, säger han.

Enligt Martin Kinnunen, SD:s miljöpolitiska talesperson, betonar SMHI i sina klimatmodeller de värsta scenarierna och är inte tillräckligt tydlig med osäkerheten i prognoserna om temperatur och följdeffekter.

Miljöminister Karolina Skog är starkt kritisk till SD:s uttalande i frågan om SMHI.

”Oerhört oroad av SD-politikers påstående att SMHI ägnar sig åt propaganda. Vi behöver mer klimatkunskap, inte mindre”, skriver hon på Twitter.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!