Foto: Fredrik Hjerling/CC BY-NC-ND 2.0

Skog (MP) kritisk till SD-utspel om SMHI

Publicerad 24 februari 2017, uppdaterad kl. 10:13

Sverigedemokraterna (SD) vill i sin budgetmotion skära ner anslagen till SMHI med elva miljoner kronor. Trots att myndigheten enligt partiet är viktig institution bör den “inte ägna sig åt tendentiös opinionsbildning”.

SMHI:s chef Rolf Brennerfelt kommenterar det i till Altinget.se:

Annons:


– Allt vi går ut med är grundat i vetenskapliga beräkningar. Vi pekar inte på några exakta temperaturförändringar. Vi visar på en trend, säger han.

Enligt Martin Kinnunen, SD:s miljöpolitiska talesperson, betonar SMHI i sina klimatmodeller de värsta scenarierna och är inte tillräckligt tydlig med osäkerheten i prognoserna om temperatur och följdeffekter.

Miljöminister Karolina Skog är starkt kritisk till SD:s uttalande i frågan om SMHI.

”Oerhört oroad av SD-politikers påstående att SMHI ägnar sig åt propaganda. Vi behöver mer klimatkunskap, inte mindre”, skriver hon på Twitter.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • Bertil Andersson

    Suck. Jag blir så trött. Har skrivet det tidigare men varför kan inte ngn enda väga in jordens föränderliga bana runt solen? Jordens bana runt solen är inte som många tror cirkulär. Banan alternerar från rund till oval och tillbaks igen. Jorden är nu på väg att gå från en oval till rund bana, det är därför istiden tog slut och att vi får ett varmare klimat. Denna föränderliga bana tar cirka 110.000 år och det har varit så i miljoner år och kommer att vara så i miljoner till. Detta är vetenskap.

  • buscador

    Det skulle vara intressant att få veta om Nordkalottens landhöjning efter istiden har inverkan på andra havs nivåer. Om nu ishavet reser sig en meter på hundra år, vart tar då det vattnet vägen? Till månen eller…?

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend