Miljö

Skadlig impregnering i Försvarsmaktens uniformer

Publicerad 31 oktober 2012
Uppdaterad 16 oktober 2019

De uniformer som svenska soldater använder i utlandet innehåller skadliga ämnen. Soldaterna har nu förbjudits att använda utlandsuniformerna i Sverige och på planen på väg hem ifrån Afghanistan.

Uniformerna är impregnerade med insektsmedlet permetrin som minskar risken för vektorburna sjukdomar som överförs av fästingar och mygg. Medlet kan vara skadligt för både människor, djur och natur.
– Vi vill inte ha permetrin-produkter spridda över landet, säger Tomas Westerlund, materialansvarig för personlig utrustning på Försvarsmakten, till SvD.

Försvarsmakten förbjuder användningen av utlandsuniformen på flyget och i Sverige. Foto: Johannes Tolf/FS23/Försvarsmakten

Rester av permetrin påvisades i samband med en omfattande fiskdöd i en fiskodling i Kungsbacka. Olyckan sattes i samband med att permetrinbehandlade barrträdsplantor hanterats i närheten av fiskodlingen.

 

Läs Kemikalieinspektionens datablad för permetrin här.

 

Fakta permetrin

Permetrin är ett kontaktverkande insektsmedel som tillhör gruppen syntetiska pyretroider. Det tas upp antingen via yttre delar eller via magen och påverkar insekternas nervsystem. Permetrin har även en viss repellerande effekt.

Permetrin har mycket hög giftighet för flera vattenlevande organismer. Den mycket höga giftigheten för vattenlevande organismer anses bero på att dessa organismer saknar enzymsystem för att bryta ned (hydrolysera) pyretroider.

Källa: Kemikalieinspektionen

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Försvarsmakten