Skadlig impregnering i Försvarsmaktens uniformer

publicerad 31 oktober 2012

De uniformer som svenska soldater använder i utlandet innehåller skadliga ämnen. Soldaterna har nu förbjudits att använda utlandsuniformerna i Sverige och på planen på väg hem ifrån Afghanistan.

Uniformerna är impregnerade med insektsmedlet permetrin som minskar risken för vektorburna sjukdomar som överförs av fästingar och mygg. Medlet kan vara skadligt för både människor, djur och natur.

– Vi vill inte ha permetrin-produkter spridda över landet, säger Tomas Westerlund, materialansvarig för personlig utrustning på Försvarsmakten, till SvD.

Försvarsmakten förbjuder användningen av utlandsuniformen på flyget och i Sverige. Foto: Johannes Tolf/FS23/Försvarsmakten

Rester av permetrin påvisades i samband med en omfattande fiskdöd i en fiskodling i Kungsbacka. Olyckan sattes i samband med att permetrinbehandlade barrträdsplantor hanterats i närheten av fiskodlingen.

 

Läs Kemikalieinspektionens datablad för permetrin här.


Fakta permetrin

Permetrin är ett kontaktverkande insektsmedel som tillhör gruppen syntetiska pyretroider. Det tas upp antingen via yttre delar eller via magen och påverkar insekternas nervsystem. Permetrin har även en viss repellerande effekt.

Permetrin har mycket hög giftighet för flera vattenlevande organismer. Den mycket höga giftigheten för vattenlevande organismer anses bero på att dessa organismer saknar enzymsystem för att bryta ned (hydrolysera) pyretroider.

Källa: Kemikalieinspektionen
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.