Sjögräs kan minska försurning i havet

publicerad 29 augusti 2016

Växter som kelp absorbera koldioxid från haven och minska försurningen. Att odla sjögräs skulle kunna hjälpa till att minska effekterna av stigande koldioxidnivåer, enligt forskare vid Oregon State University.

Upptäckten kom när forskarna planterade ut ostron i Netarts Bay och fann att de enda som tycktes trivas var de som var omgivna av sjögräs.

Det var knappt någonting utanför sjögräsbäddarna som överlevde, säger George Waldbusser, marinekologen som lett studien, som ännu inte är publicerad.

Det är inte första gången man ser en sådan effekt. Det finns ett korallrev i Florida Keys som fortfarande växer när de flesta andra på liknande platser krymper till följd av sjukdom och blekning. En av teorierna till varför just det revet klarar sig är att de närliggande sjögräsbäddarna har gjort vattnet mindre surt. Och liknande effekter har även uppmätts på andra ställen, skriver Yale Environment 360.

Mängden växtlighet under vatten har minskat till följd av sjukdomar, föroreningar, och byggprojekt längs kusterna. Sjögräs är ett av de mest hotade ekosystemen på planeten, och ansträngningar att återställa eller odla sådana växter skulle kunna få stora positiva effekter. Waldbusser varnar dock för att man inte fullt ut vet hur sjögräs påverkar haven. Vissa arter släpper sina löv på vintern, och när de bryts ned ökas koldioxidhalten i vattnet snarare än minskas. Och i områden med snabba vattenflöden kommer vattnet som växterna absorberat koldioxid från att sköljas bort innan det kan bli till hjälp för koraller eller skaldjur i området.

Sedan industrirevolutionen har koldioxid sugits upp av haven och syrligheten ökat med 30 procent. Globlat har havens pH-värde sjunkit från 8,2 till 8,1 och det kan sjunka med ytterligare 0,4 till århundradets sluts, skriver Yale Environment 360.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!