Miljö

Ryssland vill bli ledande exportör av GMO-fria livsmedel

Dmitrij Medvedev och Vladimir Putin besöker en bondgård i Stavropol.

I förra veckan förbjöd en EU-domstol Italien från att förbjuda GMO-odling i landet. Samtidigt väljer Ryssland att satsa på ekologiska livsmedel och grödor.

Under de senaste åren har Rysslands ekologiska livsmedelsindustri blommat. 2015 beslutade landets president Vladimir Putin att Ryssland ska sträva efter att bli världens största exportör av GMO-fria ekologiska livsmedel.
– Den ekologiska livsmedelsindustrin har ökat i marknadsvärde från 116 miljoner dollar 2010 till 178 miljoner dollar 2015, säger Iryna Kobuta, ekonom vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, till Russia Today.

Knappt 12 procent av Rysslands livsmedelsexport går till EU. En av orsakerna till den låga siffran, trots den växande ekologiska produktionen överlag i Ryssland, beror enligt Iryna Kobuta på att Ryssland saknar en standardiseringsmyndighet som kan certifiera att livsmedlen är ekologiska. Detta har påverkat den ryska exporten till EU och USA negativt.

Ryssland planerar att inom kort lagstifta ett nytt certifieringssystem för ekologiska livsmedel, vilket man hoppas ska hjälpa landets bönder att kunna exportera sina varor till EU och USA.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!