Ryssland vill bli ledande exportör av GMO-fria livsmedel

publicerad 20 september 2017
Dmitrij Medvedev och Vladimir Putin besöker en bondgård i Stavropol.

I förra veckan förbjöd en EU-domstol Italien från att förbjuda GMO-odling i landet. Samtidigt väljer Ryssland att satsa på ekologiska livsmedel och grödor.

Under de senaste åren har Rysslands ekologiska livsmedelsindustri blommat. 2015 beslutade landets president Vladimir Putin att Ryssland ska sträva efter att bli världens största exportör av GMO-fria ekologiska livsmedel.

– Den ekologiska livsmedelsindustrin har ökat i marknadsvärde från 116 miljoner dollar 2010 till 178 miljoner dollar 2015, säger Iryna Kobuta, ekonom vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, till Russia Today.


Annonser:


Knappt 12 procent av Rysslands livsmedelsexport går till EU. En av orsakerna till den låga siffran, trots den växande ekologiska produktionen överlag i Ryssland, beror enligt Iryna Kobuta på att Ryssland saknar en standardiseringsmyndighet som kan certifiera att livsmedlen är ekologiska. Detta har påverkat den ryska exporten till EU och USA negativt.

Ryssland planerar att inom kort lagstifta ett nytt certifieringssystem för ekologiska livsmedel, vilket man hoppas ska hjälpa landets bönder att kunna exportera sina varor till EU och USA.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.