Risken för vattenbrist gav insatser

publicerad 8 januari 2018

Den allmänna vattenförsörjningen under 2017 var ansträngd eller allvarlig för flera kommuner. Det visar en sammanställning från Havs- och vattenmyndigheten, Hav.

Tillfälliga regn i torkdrabbade områden ledde till en situation med ”grönt på ytan men torrt inunder och låga ytvattenflöden”. Omkring 40 till 50 kommuner införde begränsningar i vattenförbrukning, till exempel bevattningsförbud och uppmanade medborgarna att spara på vattnet.

En viktig effekt av det stora engagemanget blev ökad medvetenhet om vattenfrågor. Totalt ledde det till mellan fem och 20 procent lägre vattenförbrukning under sommaren, säger Lennart Sorby, verksamhetsutvecklare på Hav.

Många kommuner gjorde insatser för att förbättra vattensituationen, till exempel mätning av vattennivåer, utbyggnad av vattenledningsnätet, nya vattendomar, avsaltningsverk samt inköp av mer hjälpmedel för nödvattenlösningar.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.