Rik flora ska spridas i Landskrona

publicerad 26 september 2014

Gravhögar med rik flora i Landskrona ska användas för att sprida ovanliga arter till andra platser i kommunen. Det är ett projekt som miljöförvaltningen i Landskrona ska driva under två år med hjälp av statliga naturvårdspengar för LÖNA, lokala naturvårdssatsningar.

En stor del av de historiska gravhögarna i Landskrona sköts genom slätter, men under 1900-talet har det skett en utarmning av arter på många av högarna. Orsaken tros enligt kommunen vara påverkan från gödning och bekämpningsmedel från omgivande jordbruk. På mer isolerade platser i åkerbygden finns det dock kvar gravhögar med rik flora och tanken med projektet är att ta tillvara slåtterhöet från dessa högar och sprida det, med medföljande frön, till platser där det finns möjlighet för de ovanliga arterna att etablera sig.

Förhoppningen är att om projektet lyckas kan den här floran sprida sig vidare själv och hålla sig kvar i kommunen.


Annonser:


 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.