Foto: Skarsnik Larsen/CC BY-NC-SA 2.0

Ren kan ha kylande effekt på klimat

Publicerad 21 februari 2017, uppdaterad kl. 8:54

Renen spelar en roll i att bromsa klimatförändringar enligt en studie från Umeå universitet. När renarna minskar höjden och täckningen av buskar och ris ökar albedon – en kortvågig strålning som reflekteras av jorden tillbaka i rymden.

– Den största delen av den arktiska tundran betas av tamren eller vildren, så detta är en viktig upptäckt, säger Mariska te Beest, gästforskare vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet och studiens huvudförfattare, i tidskriften Environmental Research Letters.

Annons:


– Våra resultat visar att renar har en potentiell kylande effekt på klimatet genom att ändra albedo på sommarhalvåret. Även om skillnaderna kan tyckas små, är de tillräckligt stora för att få konsekvenser för den regionala energibalansen, fortsätter Mariska te Beest.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend