Sommaren har präglats av ovanligt få getingar, en trend som Anticimex och experter har uppmärksammat. Det låga antalet kan få stora negativa konsekvenser för naturen, då getingar spelar en viktig roll i ekosystemet.
Niklas Johansson, insektsforskare på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, menar att det låga antalet kan bero på det dåliga väder som varit i särskilt de södra delarna av landet. Bland annat pekar han mot att regnmängden påverkar getingarnas leverne.
– För de getingarter som bor i jordhålor kan översvämningar och skyfall innebära att de drunknar och deras bon blir förstörda, säger han till Göteborgs-Posten.
Hur många getingar som finns i Sverige är ingenting som mäts, men Anticimex har noterat rekordfå ärenden kring getingar i år. Peter Nilsson, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, har också lagt märke till att det i år är färre getingar än vanligt och menar att detta påverkar naturen negativt.
– Getingar är rovdjur. De plockar många andra insekter som man kan klassa som skadeinsekter, och så är de i sin tur mat för många andra djur, säger han till skattefinansierade SR.
Det låga antalet beror på förra årets dåliga sommar, menar Nilsson. Han tror att det kommer att fortsätta hålla sig på lägre nivåer även under de kommande veckorna, även om getingar brukar bli som flest i slutet av sommaren.
– Men det kommer nog vara lite lugnare än vanligt, säger han till GP.
Fakta: Getingar
Det finns cirka 3 250 olika arter av getingar runtom i världen. I Sverige finns omkring 50 arter, men de flesta getingarterna finns i tropiska områden.
Getingar kan delas upp i solitära och sociala arter. Sociala arter lever i samhällen där det finns honor, hanar och arbetare. De solitära lever inte i samhällen likt de sociala, utan består endast av honor och hanar.
De äter gärna animaliskt protein och socker, därav deras frekventa besök vid våra matbord. När sockret har jäst finns det en särskilt doft som attraherar getingarna, därför gillar de alkoholhaltiga drycker. Däremot gillar de inte alls exempelvis grönsaker. Nektar är annars en stor del av deras födointag.
Källa: Naturhistoriska museet