Region Skåne vill ha kvar nattåget

publicerad 27 januari 2014

Nattåget mellan Malmö och Stockholm är viktigt ur både tillväxt- och miljöper­spektiv menar två regionråd i Skåne. De uppmanar SJ att omvärdera beslutet om en nedläggning.

Nattågen mellan Malmö och Stockholm ska läggas ner den 1 april och det har fått regionrå­den Monika Ekström (MP) och Pontus Lindberg (M) i Region Skåne att reagera. De har skickat ett öppet brev till SJ:s styrelse­ordförande Jan Sundling med budskapet att nattågen knyter ihop landet på ett sätt som andra färdmedel inte kan och att det ”gör det möjligt för fler att bo och leva i ett attraktivt Skåne”.

SJ förklarar, enligt Svt Syd­nytt, beslutet med att det år för få passagerare. Ekström och Lindberg på­pekar dock att SJ marknadsför nattåget som en nöjestripp men att de själva i första hand ser möjligheten för affärsresor.

– Nattåget har varit ett ut­märkt alternativ för dem som vill ha tid med familjen på kvällen och komma fram utvilad tidigt på morgonen. Jag är nästan lite förbluffad över hur dåligt SJ har marknadsfört denna möjlighet, säger Pontus Lindberg, i ett pressmeddelande.

De lyfter även fram miljöas­pekterna.

– Det är klart att besvikelsen är stor när man möts av detta besked. Det är ju dessutom ett beslut som rimmar illa med de miljö- och klimatambitioner som finns både på nationell och regional nivå. För Region Skånes del har vi tagit fram en ny resepolicy där vi klart anger tåget som förstahandsval framför flyget. Med detta beslut är jag
rädd att fler tvekar att göra rätt val, säger Monika Ekström, i ett pressmeddelande.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.