Professor: Amerikanerna måste lära sig äta insekter

Klimatöverdrifterna

publicerad 5 januari 2022
- av Markus Andersson

I december deklarerade EU att mjölmaskar, syrsor och gräshoppor ska godkännas som livsmedel för människor. Nu hävdar en amerikansk professor att det är dags även för amerikanerna att lära sig att äta insekter.

EU:s medlemsländer godkände nyligen att gräshoppor i form av gula mjölmaskar, syrsor och gräshoppor ska tillåtas att säljas i fryst, torkad och pulverform i unionen. Fler insektsarter förväntas snart att saluföras som människomat runt om i Europa.

Många européer är av flera olika skäl mycket skeptiska till att äta maskar och andra insekter, men förespråkarna för att européer ska äta gräshoppor hänvisar ofta till att det är en ”hållbar proteinkälla” och att människor i fattiga delar av världen i hög utsträckning redan äter insekter idag.

Amanda Little är professor i journalistik och återkommande krönikör för Bloomberg och är en av de röster som högljutt lobbar för att även amerikanerna nu måste lära sig att äta insekter.

Under rubriken ”varför insekter måste spela en större roll i den mänskliga näringskedjan” argumenterar hon för att att larver och syrsor inte bara är ”goda som snacks” utan att de också spelar en ”kritisk roll för att föda en varmare och mer befolkad värld”.

Hon hävdar vidare att människor har ätit olika former av insekter ”sedan innan civilisationens gryning” och att det därför är naturligt för oss att göra så även idag.

80 procent av världens befolkning runt om Asien, Afrika och Latinamerika fortsätter att äta insekter idag. Men amerikanska konsumenter har varit långsamma att förstå detta”, beklagar hon sig och pekar vidare på att insekter redan godkänts som livsmedel i USA.

Även om amerikanerna enligt Little borde äta insekter menar hon att det huvudsakliga användningsområdet för dessa lär bli som foder till olika djur som människor sedan slaktar och äter och att det är viktigt att USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet ger sitt godkännande till detta användningsområde.

Globalt konsumerar djurfarmer över en tredjedel av världens totala spannmålsproduktion, i USA är siffran närmare hälften. Insektsbaserad djurmat kan bli industrins bästa möjlighet att bygga en klimattålighet samtidigt som man hjälper till att lösa matsvinnskrisen”, hävdar hon.

Journalistikprofessorn påstår också att de miljömässiga vinsterna av att äta insektsprotein är ”häpnadsväckande” och att det är hög tid att fler inser detta och börjar se insekter som riktig kost eller djurfoder.

Det är ingen tvekan om att insektsprotein kan förändra vårt matsystemsparadigm mot hållbarhet och att denna begynnande industri har enorm ekonomisk och miljömässig potential”, skriver hon vidare och menar att det nu är hög tid för lagstiftare och investerare att börja använda insekterna på bred front för en ”klimatsmart framtid”.

Sedan tidigare driver bland annat Sveriges lantbruksuniversitet projekt med det uttalade syftet att ”utveckla ett nytt svenskt, välsmakande, protein- och mineralrikt livsmedel baserat på svensk hussyrsa”.

Även om det finns många fördelar med att äta syrsor kan det bli problem att få acceptans för det om inte ätupplevelsen är bra”, medger man och tillägger att man därför anlitat en VM-meriterad kock för att skapa en barnvänlig och ”exklusiv” maträtt baserad på hussyrsa – i en förhoppning att popularisera insektsätande.


Ätandet av insekter som mat kallas för entomofagi och förekommer ofta bland folkgrupper i Amerika, Afrika, Asien samt bland ursprungsbefolkningarna i Oceanien.

Insekter är dock mycket ovanliga i den västerländska matkulturen och betraktas i regel heller inte som ett livsmedel för människor.

Inom grenar av islam och inom judendomen är det förbjudet att äta insekter. För judar är det i teorin tillåtet att äta den gräshoppsart som hemsökte Egypten i bibeln, men eftersom ingen vet vilken art detta var så är inga kända gräshoppor kosher.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.