Positiva nyheter för ozonskiktet

publicerad 25 januari 2018

Det beryktade hålet i ozonskiktet minskar, enligt nyligen publicerad forskning från det amerikanska rymdorganet Nasa. Det skriver Illustrerad vetenskap.

Den positiva utvecklingen är ett resultat av hur vi människor agerat sedan det på 1980-talet visat sig att vår livsstil med så kallade CFC-gaser i kylskåp och sprejflaskor förstörde ozonskiktet. Med ett försvagat ozonskikt skulle solens starka strålar skålla vår hud, förstöra våra ögon och skada växter och grödor.

De skadliga gaserna förbjöds i och med Montréal-protokollet 1989. Sedan dess har forskarna hållit noggrann uppsikt över hålet i ozonskiktet, som nu klart förbättrats. Nasa har mätt atmosfären med hjälp av satelliten Aura sedan 2004. Mätningarna visar att den mängd ozon som bryts ner över Antarktis på vintern är 20 procent mindre i dag än år 2005.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.