Polisen kan inte hantera olycka vid Ringhals

publicerad 2 februari 2014

Ifall en allvarlig kärnkraftsolycka skulle inträffa vid Ringhals behöver 20 000 människor evakueras. Men enligt en förre detta beredskapspolis skulle inte polisen klara av en sån evakuering.

Hallandspolisen kommer, ifall en allvarlig olycka inträffar, få i uppdrag att sköta evakueringen av de som bor i närheten av kärnkraftverket. Det kommer att kräva enorma resurser hos polisen.

En sådan stor evakuering slukar resurser som polisen inte har. Eftersom jag då inte kan lita på min egen säkerhet eller min familjs säkerhet så är det naturligtvis oroande, säger Mikael Juul-Sörensen, förre detta beredskapspolis, till P4 Halland.

Polisen kommer inte att få någon hjälp med evakueringen av hemvärnet eller försvarsmakten vid en framtida kärnkraftsolycka. Nyligen lade Hallandspolisen ner sin beredskapsenhet bestående av 50 beredskapspoliser.

– Det kommer säkerligen uppstå oroligheter även i samhällen runt omkring, om det sker en såpass allvarlig olycka. Då får polisen totalt det väldigt svårt att upprätthålla den ordning och säkerhet som de ansvarar för, säger Mikael Juul-Sörensen.

Kärnkraftverket Ringhals är beläget i Varbergs kommun i Halland.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.