Överlev i skogen med kambium från träd

publicerad 28 maj 2022
- av Sofie Persson

I oroliga tider kan det vara en fördel att känna till vad det finns för matkällor omkring oss. Ett särskilt bra tips är att lära sig hur man preparerar och äter trädets kambium, som innehåller mycket vitaminer, mineraler och proteiner.

Träd har en ytterbark och innerbark. Bakom innerbarken finns något som kallas kambium. Denna ligger som en cylinder runt trädet utanför själva veden och fungerar som trädets kärlsystem. Den är också ätbar, något som bland annat uppmärksammats av en fransk överlevnadsentusiast som visar en universell teknik för att utvinna kambium som går att implementera över hela världen.

Tekniken fungerar på de flesta träd, men man bör undvika vissa fruktträd under vissa säsonger (exakt vilka framgår inte) eftersom de kan innehålla kaliumcyanid, vilket är giftigt. Undvik också trädet robina, även kallad falsk akacia, som också är giftig. Idegran bör också undvikas helt eftersom det kan vara dödligt att äta den. Allra bäst ska kambium från tall vara.

Kambium innehåller mycket olika vitaminer, speciellt C-vitamin, och även en hel del mineraler och protein, hur mycket varierar från träd till träd. Kalorimässigt är det högre värde än potatis och gör sig därför utmärkt även som energikälla. Smaken varierar, men kan ofta vara bitter. Det går att äta kambium året runt, men den absolut bästa årstiden är våren eftersom saven ökar då.

Att ta och preparera kambium

Först ska man börja med att hacka bort den översta ytterbarken. Detta kan enklast göras med exempelvis en vass kniv eller en machete. För trädets bästa bör man inte hacka bort mer än en tredjedel av vidden av trädet. När man hackat bort ytterbarken kommer man till den ljusare innerbarken, som ofta misstas för kambium. Där kan man nu skära ut en rektangulär form och sedan göra snitt i det, så att det bildas stripor i ungefär två centimeters bredd. Sedan kan man försiktigt skala bort striporna med hjälp av kniven. Dessa stripor ska man spara eftersom det finns kambium på undersidan, som man ska skära bort med hjälp av en vass kniv. Det är viktigt att vara försiktig så man inte får med för mycket av innerbarken när man skär bort kambiumet. Det är inte farligt att äta, men kan vara väldigt svårsmält och är inte fördelaktig för människor energimässigt.

Sedan kan man med hjälp av en kniv skala bort mer kambium från trädet och samla i en burk. Det går att äta det översta lagret kambium rått, men det som är längre in i trädets mitt bör man tillaga eftersom det kan vara svårsmält. Kambium ska koka i minst 15 minuter, men är bäst efter 30 minuter. Kokvattnet bör bli rosa när man kokar det. Är det blodrött har det kommit för mycket av innerbarken med och man bör inte äta det.

Träd återhämtar sig snabbt – speciellt om man inte skär ända in i stammen, menar fransmannen. En viktig regel, som alltid i naturen, är att aldrig ta mer än vad man behöver och respektera djur, natur och markägare. I regel är det förbjudet att skada bark samt ta kvistar från levande träd utan tillåtelse från markägare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!