Omtvistat fiskeavtal godkänt av EU

publicerad 22 december 2013

Trots kampanjer och protester godkände EU-parlamentet ett nytt fiskeavtal med Marocko. Avtalet har mött hård kritik ur människorättssynpunkt med anledning av Marockos ockupation av Västsahara.  

– Timmarna efter EU-parlamentets godkännande av det folkrättsvidriga fiskeavtalet gick besvikna västsahariska kvinnor och män ut på huvudstadens gator. Marockansk polis och militär svarade med sparkar och batongslag, berättar Sören Lindh, Västsaharaaktionen.

Fiskebåtar från elva EU-länder kommer att få fiska i vattnet utanför Marocko mot en årlig EU-betalning på 30 miljoner euro. Omröstningen slutade med 310 ja, 204 nej och 49 nedlagda röster.

Och bottentrålningen på djuphaven stoppades inte. Där föll förslaget med något mer knapp marginal – 326 röster mot 342.

Det är sorgligt att parlamentet inte klarar av att sätta stopp för de mest destruktiva fiskemetoderna. Mycket få båtar ägnar sig åt ett riktat fiske mot djuphavet och de har tyvärr lurat i EU-parlamentarikerna att ett stopp för djuphavstrålning leder till tusentals förlorade jobb i fiskeindustrin, vilket inte stämmer, säger Isabella Lövin, MP.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.