Odla morötter på fönsterbrädan

publicerad 24 april 2022
- av Sofie Persson

Bor du i lägenhet eller har du för liten trädgård för att odla? Misströsta inte, det går att odla även på små ytor och utan trädgård. Att exempelvis odla morötter på fönsterbrädan går alldeles utmärkt – det krävs bara lite tid och omsorg.

Alla har inte tillgång till en stor trädgård, men det betyder inte att man inte kan odla egna grönsaker. Det går fint att odla morötter på fönsterbrädan, skriver Land.se. Det kan dock ta lite tid att få dem stora.

För att odla morötter behöver man en kruka som är minst 25 centimeter djup. Det är fördelaktigt att använda sig av blomjord, men man kan sedan avsluta med några centimeter såjord på toppen. Det går bra att använda sig av instruktionerna på fröpåsen.

Låt gärna krukan stå i en skål så att den får vatten underifrån under hela odlingstiden. Från början räcker det att vattna underifrån. På så vis kryper rötterna neråt, vilket är bra när det gäller morötter. Vattna sedan från båda håll när plantorna kommit upp. Morötter behöver ingen extra gödning och klarar sig utan extra ljus, även om ljus är en fördel.

Redan i februari kan man med fördel börja plantera. Efter ungefär två månader kommer du troligtvis att kunna gallringsskörda mindre morötter, men vill man ha fullstora kan man behöva vänta upp till fyra månader.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!