Nya styrmedel för biogas behövs

Energimyndigheten har på regeringens begäran analyserat marknaden för biodrivmedel, inklusive fordonsgas. Där konstateras att kostnaden för biogas i framtiden antagligen kommer att innebära högre kostnader och större ekonomisk risk än för några år sedan.

publicerad 15 december 2013

– Den billigaste biogasen produceras av råvaror som det börjar bli brist på. En ökad produktion och en större marknad kommer därför att kosta mer än det gjort historiskt eftersom det är nödvändigt att använda dyrare råvaror. För att undvika att investeringar uteblir och att andelen biogas i fordonssektorn ska fortsätta växa långsiktigt, behöver nya styrmedel komma till stånd, säger Anders Dahlberg, Energimyndigheten.

För att göra fordonsgasen konkurrenskraftig mot bensin och diesel sätter distributörerna priset 10-20 procent lägre än bensinpriset. Utrymmet för höjning till följd av de dyrare råvarorna är begränsat, och avgörs främst på internationell basis i och med prissättningen på fossila alternativ, skriver myndigheten.

Priset på bensin blir därför styrande för huruvida biogasen ska ses som lönsam att uppgradera till eller sälja som fordonsgas.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.