Ny tobakslagstiftning i EU

publicerad 12 januari 2014

Nyligen höll Europaparlamentet och ministerrådet sin femte förhandling om tobaksdirektivet och det landade i en uppgörelse, som nu ska bekräftas av båda institutionerna.

Förslaget till ny tobakslag­stiftning innebär en skärpning jämfört med nuvarande situation.

– Men resultatet blev sämre än vad EU-kommissionen föreslagit. Lobbyismen från tobaksindustrin har varit massiv, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet och ansvarig för tobaks­direktivet i den gröna gruppen, i ett pressmeddelande.

65 procent av ytan på ett tobakspaket ska nu utgöras av en varning, smaksättningar som mentol förbjuds år 2020 och det blir en starkare reglering av e-cigaretter. Det är några exempel från förslaget.

Vad gäller den stora stötestenen för Sverige – snuset – så får Sverige bestämma helt vad snuset innehåller. Det är bra tycker Carl Schlyter då det ligger i linje med löftet inför folkomröstningen 1994.

Det är nu viktigt att regeringen tar ansvar och reglerar den vildvuxna floran av smakämnen som kan locka unga att börja snusa och för att inte i framtiden äventyra detta undantag, säger han.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet. 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!