New York stämmer oljejättar

publicerad 23 januari 2018
Royal Dutch Shell är ett av oljebolagen som stäms.

Efter fem års ihållande kampanj från invånare i New York skrotar staden helt och hållet investeringar i fossila bränslen och stämmer samtidigt fem av världens största olje- och gasbolag för klimatpåverkan.

– New York står upp för framtida generationer genom att bli den första stora stad i USA som rensar pensionsfonder från fossila bränslen, säger borgmästaren Bill de Blasio, enligt The Guardian.

Det är oljebolagen BP, Chevron, ConocoPhilips, Exxon Mobil och Shell som krävs tillsammans på miljarder i skadestånd. Miljörörelsen i USA jublar åt beskedet. Bland dem skådespelaren Leonardo DiCaprio och Naomi Klein, författare och styrelseledamot i miljöorganisationen 350.org.

– New York uppmanar inte bara till att ta bort pengarna utan även att kräva att företagen som tjänar pengar på att förstöra vår planet betalar för röran de ställt till med, säger Naomi Klein i en kommentar.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.