Miljö

New York stämmer oljejättar

Royal Dutch Shell är ett av oljebolagen som stäms.

Efter fem års ihållande kampanj från invånare i New York skrotar staden helt och hållet investeringar i fossila bränslen och stämmer samtidigt fem av världens största olje- och gasbolag för klimatpåverkan.

– New York står upp för framtida generationer genom att bli den första stora stad i USA som rensar pensionsfonder från fossila bränslen, säger borgmästaren Bill de Blasio, enligt The Guardian.
Det är oljebolagen BP, Chevron, ConocoPhilips, Exxon Mobil och Shell som krävs tillsammans på miljarder i skadestånd. Miljörörelsen i USA jublar åt beskedet. Bland dem skådespelaren Leonardo DiCaprio och Naomi Klein, författare och styrelseledamot i miljöorganisationen 350.org.

– New York uppmanar inte bara till att ta bort pengarna utan även att kräva att företagen som tjänar pengar på att förstöra vår planet betalar för röran de ställt till med, säger Naomi Klein i en kommentar.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!