Myndigheter skärper varningar för Fukushima

Japanska myndigheter har redogjort att den radioaktiva läckan vid kärnkraftverket Fukushima är så allvarlig att man höjer varningarna till nivå 3, rapporterar CNN.

publicerad 21 augusti 2013

Tokyo Electric Power Company (Tepco), som är ansvarig för det japanska kärnkraftverket, säger att de 300 ton vatten, som runnit ut från reaktorerna, är det allvarligaste kring Fuskushima sen katastrofen inträffade i mars 2011.

Eftersom läckan nått till nivå 3 kan den ses som en allvarlig strålningsincident. Japans strålskyddsinspektion, NRA, klargör via sin hemsida att anläggningen ”fortfarande är i ett instabilt tillstånd. Olika risker måste värderas och framförallt hanteringen av det förorenade vattnet har högsta prioritet”, enligt CNN.

I mer än ett år har olika forskare pekat på de onormalt höga strålningsnivåerna i vattnen utanför kärnkraftverket. Det kan ses som bevis på att vatten läckt ut under en lång tid.

Vattnet från läckan är enligt TT så förorenat att om en person står i närheten av det radioaktiva vattnet i en timme, utsätts personen för fem gånger högre strålning än den rekommenderade högsta årsdosen för en anställd.

Det sydkoreanska flygbolaget Asiana har ställt in sina reguljära flygningar till Fukushima från oktober, på grund av rädsla för att låta passagerare och personal utsättas för eventuell strålning från kärnkraftverket.

 

Se även:
Läckan vid Fukushima värre än befarad
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!