Myndighetens varning: ”Slicka inte på paddorna”

publicerad 13 november 2022
- av Sofie Persson

National Park Service i USA har utfärdat en varning till besökare att inte slicka på koloradoflodpaddan, detta eftersom den utsöndrar en ovanlig psykedelisk substans.

”Paddan kan göra dig sjuk om du vidrör den eller får giftet i munnen”, skriver myndigheten.

National Park Service, USA:s federala myndighet som bland annat hanterar landets nationalparker, kom i början av november ut med en ytterst annorlunda varning där man bad besökare till landets nationalparker att sluta slicka på paddor.

Som vi säger med det mesta du stöter på i en nationalpark, oavsett om det är en banansnigel, obekant svamp eller en stor padda med glödande ögon mitt i natten, snälla avstå från att slicka”, skriver man på Facebook.

Utspelet har dock inte att göra med några prinsessors sökande efter möjliga grodprinsar. Framför allt syftar man på koloradoflodpaddan, en stor padda som utsöndrar ett gift som ofta används som en psykedelisk hallucinogen. Giftet har blivit vanligt att röka, sniffa in i näsan eller andas in och ska kunna ge en ”kort men intensiv psykedelisk tripp”. Vissa menar att man ska kunna slicka på dessa paddor för att uppnå samma effekt, något som myndigheten varnar för kan vara mycket skadligt för hälsan – och även för paddorna ifråga.

Foto: National Park Service

Svartvit rörelsesensor, kamerafångst av Koloradoflodpaddan som stirrar in i din själ på Organ Pipe Cactus National Monument, Arizona”, skriver man och refererar till bilden.

Paddorna har körtlar på kroppen som utsöndrar ett gift som ska skydda mot rovdjur. Giftet kan även skada människor allvarligt, enligt National Park Service.

Dessa paddor har framträdande parotoidkörtlar som utsöndrar ett potent toxin. Det kan göra dig sjuk om du hanterar paddan eller får giftet i munnen”, skriver myndigheten.

Hur ofta det faktiskt händer att människor letar upp paddor för att slicka på är oklart, men med tanke på att myndigheten kände ett behov av att utfärda en varning kan man tänka sig att det hänt några gånger.

I Sverige finns också giftiga paddor, som dock är betydligt mindre farliga för människan än många andra arter. Hundar kan dock bli ”paddförgiftade”, vilket oftast är ofarligt men besvärande för hunden, enligt Agria. Det kan tilläggas att svenska paddors gift dock inte innehåller hallucinogener och bör likt Koloradoflodpaddan inte slickas på. Sveriges paddor är också fridlysta.


Koloradoflodpaddan är en padda som finns i sydvästra USA och norra Mexiko som tillhör släktet Incilius och familjen äkta paddor.

Storleken kan variera mellan 10 till 19 centimeter. Koloradoflodpaddan har likt de flesta paddor giftkörtlar som sitter bakom ögonen som producerar gift när den känner sig hotad. Den psykedeliska substansen i giftet förkortas 5-MeO-DMT - en tryptamin som är mycket starkt hallucinogen. I Sverige är den klassad som "hälsofarlig".

Grodgiftet kan i tillräckligt hög dos orsaka vävnadsskador, irreguljär hjärtrytm, minskat blodtryck och i värsta fall hjärtstopp. Detta kan ske även genom att giftet enbart absorberas genom huden.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.