Mycket ekologisk mat i Halmstad

publicerad 4 november 2014

Halmstads kommun hade som mål för året att 27 pro­cent av maten som serve­rades i skolor och äldreboende skulle vara ekologiskt producerad. Det målet har passerats och man är nu uppe i 30 procent.

För tre år sedan togs politiska initiativ för att höja kvaliteten på maten som serveras i sko­lor och inom äldreomsorgen i Halmstads kommun. Måltidsupplevelsen skulle förbättras och maten skulle tillagas från grunden. Senare tillkom direktiv om närproducerade råvaror och mer ekologiskt producerad mat, skriver Halmstads kommun.

– Det känns bra att vi redan nu nått målet, säger Svein Henriksen (MP), ordförande i ser­vicenämnden.

– Matens klimat­påverkan är stor så nu fortsätter vi på den inslagna vägen att även öka bredden på ekologiska råvaror.

Även på andra fronter rap­porterar kommunen att man uppnått förbättringar. 94 pro­cent av maten tillagas nu från grunden i stället för att halv- och helfabrikat används.

– Ekologisk och närproducerat är delar som betyder något for hela måltidsupplevelsen och bidrar även till bättre hälsa, säger Micael Nilsson (S) som är vice ordförande i servicenämnden.

– Vi är väldigt stolta över att ha kommit dit vi är nu.

Bland de ekologiska varorna finns mjölk och andra mejeriva­ror, kaffe, frukt, och grönsaker, liksom MSC-certifierad fisk. På restaurangerna serveras lokalproducerat kött och potatis, skriver kommunen.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!