Mycket ekologisk mat i Halmstad

publicerad 4 november 2014

Halmstads kommun hade som mål för året att 27 pro­cent av maten som serve­rades i skolor och äldreboende skulle vara ekologiskt producerad. Det målet har passerats och man är nu uppe i 30 procent.

För tre år sedan togs politiska initiativ för att höja kvaliteten på maten som serveras i sko­lor och inom äldreomsorgen i Halmstads kommun. Måltidsupplevelsen skulle förbättras och maten skulle tillagas från grunden. Senare tillkom direktiv om närproducerade råvaror och mer ekologiskt producerad mat, skriver Halmstads kommun.

– Det känns bra att vi redan nu nått målet, säger Svein Henriksen (MP), ordförande i ser­vicenämnden.

– Matens klimat­påverkan är stor så nu fortsätter vi på den inslagna vägen att även öka bredden på ekologiska råvaror.

Även på andra fronter rap­porterar kommunen att man uppnått förbättringar. 94 pro­cent av maten tillagas nu från grunden i stället för att halv- och helfabrikat används.

– Ekologisk och närproducerat är delar som betyder något for hela måltidsupplevelsen och bidrar även till bättre hälsa, säger Micael Nilsson (S) som är vice ordförande i servicenämnden.

– Vi är väldigt stolta över att ha kommit dit vi är nu.

Bland de ekologiska varorna finns mjölk och andra mejeriva­ror, kaffe, frukt, och grönsaker, liksom MSC-certifierad fisk. På restaurangerna serveras lokalproducerat kött och potatis, skriver kommunen.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.