MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 februari 2024

torsdag 22 februari 2024

Chevrons exploatering i Rumänien möter motstånd

publicerad 8 december 2013

Olje- och energibolaget Chevron meddelade under lördagen att man temporärt skulle avbryta arbetet med att söka efter skiffergas i Rumänien. Men nu återupptar Chevron exploateringen.

I en över en månad har demonstranter samlats utanför energijättens anläggning i rumänska Pungesti för att visa sitt missnöje mot Chevrons planer på att börja utvinna naturgas ur skiffer, någonting som allmänt kallas för “fracking”.

Fracking går ut på att man i ett borrhål i marken under högt tryck injicerar stora mängder vatten blandat med kemikalier. Metoden har ansetts farlig och är högst kontroversiell. Ändå är den väldigt populär, särskilt i USA.

På lördagen slog hundratals kravallpoliser till mot lika många demonstranter för att hindra dem att ta sig in på Chevrons anläggning. Flera demonstranter, mestadels bybor, tog sig ändå igenom de uppsatta kravallstaketen och in på anläggningen.

Kort efter sammandrabbningen förklarade Chevron i ett uttalande att man skulle temporärt avbryta exploateringen. Detta då flera av maskinerna som används hade förstörts av demonstranterna.

Demonstranterna ropade slagord som “åk hem Chevron”. Man krävde också att Rumäniens premiärminister Victor Ponta skulle avgå. Som oppositionsledare var Victor Ponta tydlig med att fracking skulle förbjudas i Rumänien, men när han kom till makten förfäktade han den helt motsatta åsikten, rapporterar AFP.

Men på söndagen förklarade Chevron att exploateringen av området i Pungesti skulle återupptas. Med andra ord så lär protesterna mot energijättens projekt i den rumänska byn fortsätta ett tag till.

 

 

Läs även:
Fracking och jordbävningar
Städer i Colorado förbjuder fracking
Riksdagen godkände fracking

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend