Mandarinand på besök i Sverige

publicerad 17 april 2023
- av Sofie Persson
Mandarinanden brukar locka fågelskådare.

I Nackareservatet har man i helgen kunnat betrakta vad som kan vara årets första skådade mandarinand- en både ovanlig och färgglad syn i den svenska naturen.

Mandarinanden har sitt ursprung i Östasien och är en vanlig art i zoologiska trädgårdar på grund av dess unika fjäderdräkt. I Europa har man tagit in dessa fåglar till parker redan under 1740-talet, men under 1900-talet har individer rymt från dessa parker och senare förvildats. Därför häckar mandarinanden på vissa platser i Europa, men är ovanlig att se i det vilda.

Bilder från en NyD-läsare av en mandarinand. Foto: Privat

Även i Sverige har man kunnat se enstaka individer från år till år, och i helgen fotograferades en mandarinand vid Hellasgården i Nackareservatet – möjligen kan det vara den första som setts i Sverige i år. Anden simmade omkring vid en brygga tillsammans med andra änder och även måsar.

Fågeln brukar locka fågelskådare i Sverige, men tidigare var arten inte med på den så kallade krysslistan. Från och med år 2020 beslutade dock Raritetskommittén att mandarinanden ska ingå i listan.

Mandarinand (Aix galericulata) är en fågelart inom familjen änder. Spridda populationer finns i bland annat i ryska Ussuriland, på den ryska ön Sachalin, i nordöstra Kina samt i Korea och Japan. Fåglarna på fastlandet flyttar till södra Kina under vintertid. Det finns även individer som häckar i Europa.

I Kina kallas den för yuanyang där yuan och yang står för hanen respektive honan. I kinesisk folktro anses de bilda par som håller ihop livet ut, till skillnad från övriga andarter, och därför har arten också blivit symbol för äktenskaplig trohet.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!