Kråkor ska plocka fimpar i Södertälje

publicerad 1 februari 2022
- av Sofie Persson

Kastade fimpar står för den största nedskräpningen i Sverige. I ett nytt pilotprojekt i Södertälje ska man nu träna kråkor att plocka upp fimpar, ett projekt man hoppas ska bli permanent.

Kråkor är kända för att vara intelligenta fåglar och i Södertälje skall nu kråkor tränas upp för att städa undan fimpar på gator och torg. Projektet är upplagt av startup-bolaget Corvid Cleaning som menar att man kan lära fåglarna att plocka fimpar i utbyte mot mat.

Genom att lära kråkorna att byta fimpar mot mat kan de bidra till att städa våra gator och torg. Fåglarna stoppar fimparna i en automat som sedan ger dem mat. Det blir en byteshandel helt enkelt, säger Christian Günther-Hanssen, grundare av Corvid Cleaning, enligt ett pressmeddelande.

I Sverige utgör fimpar och snusprillor den största enskilda nedskräpningen i landet. Enligt en rapport från Håll Sverige Rent stod de för hela 76 procent av all nedskräpning i landet under 2020, varav fimparna stod för 62 procent. Förra året beslutade regeringen att införa en ny lag om böter för nedskräpning, som innebär att det är straffbart att slänga mindre skräp som exempelvis cigarettfimpar. Lagen trädde i kraft den 1 januari i år.

Pilotprojektet sker i samarbete med Södertälje kommun och man hoppas att det ska bli en permanent lösning på fimp-problemet i hela landet. Projektet kommer att presenteras under Science Week som är mellan 2 och 6 februari.

Huruvida man haft fåglarnas hälsa i åtanke är i nuläget oklart – särskilt i vilken utsträckning de farliga ämnen som är kvar i filtret kan påverka dem. Djurens Rätt ställer sig kritiska till projektet.

Det är människan som står för nedskräpningen och där ligger ansvaret hos oss människor att från första början inte skräpa ned” skriver man på Instagram.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.