Kraftig jordbävning i Yellowstone

publicerad 2 april 2014

Den amerikanska nationalparken Yellowstone, belägen i Wyoming, skakades under söndagen av den kraftigaste jordbävningen på nästan 30 år.

Jordbävningen mätte 4,8 på richterskalan och följdes av flera efterskalv som nådde över 3,2 på richterskalan, rapporterar RT.

Yellowstone har inte upplevt ett så kraftigt jordskalv sedan 1985. Då inträffade kontinuerliga jordskalv under en tremånadersperiod, varav det starkaste uppgick till 4,9.

Under nationalparken vilar världens kanske största vulkan. Det är mycket på grund av den som Yellowstone upplever 20-25 skalv om dagen, men sällan så allvarliga som söndagens.

I en kammare under Yellowstone, som sträcker sig 90 kilometer, finns det över 600 kubikkilometer av smält sten och berg. Enligt forskare är denna supervulkan förmodligen världens största.

Om supervulkanen skulle få ett utbrott blir konsekvenserna förödande. Forskarna uppskattar att vulkanen i genomsnitt får ett utbrott vart sjuhundratusende år, men att det inte går att förutspå när nästa utbrott kommer att ske.

För ungefär 640 000 år sedan inträffade det senaste utbrottet. Utbrott inträffade också för 2,1 respektive 1,3 miljoner år sedan.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.