Kontroversiell försäljning av noshörningshorn tillåts i Sydafrika

publicerad 21 augusti 2017

En domstol i Sydafrika har fattat det kontroversiella beslutet att tillåta noshörningshorn att säljas på en auktion. Beslutet har kritiserats av forskare och landets miljödepartement.

Det handlar om John Hume, som driver världens största noshörningsfarm i Klerksdorp, norra Sydafrika. John Hume har under flera år kapat av sammanlagt sex ton noshörningshorn från de 1 500 noshörningar som han huserar på farmen.

Nyligen ansökte Hume om tillstånd att få hålla en auktion för att sälja 264 av sina horn. Överskottet från auktionen tänkte Hume donera till projekt för att främja skyddet och uppfödningen av noshörningar.

Sydafrikas miljödepartement har försökt förhindra John Hume från att hålla sin auktion. Men nu har Hume fått rätt från en domstol i Pretoria – Sydafrikas administrativa huvudstad, rapporterar National Geographic.

Beslutet från domstolen är kontroversiellt. Bland annat eftersom inrikesmarknaden på noshörningshorn i Sydafrika är relativt liten och de flesta horn som köp och säljs i landet smugglas ut till utlandet.

– Det är svårt att se hur en sydafrikansk auktion av noshörningshorn kommer göra någonting annat än att skicka förvirrande signaler till omvärlden. Om noshörningshornsmarknaden i Sydafrika är i princip obefintlig måste man fråga sig vilka det är som kommer att köpa dessa horn, säger Ross Harvey, sydafrikansk ekonom och forskare, till National Geographic.

Alla världens fem sorters noshörningsarter återfinns på IUCN:s rödlista över potentiellt utrotningshotade djurarter. I Sydafrika förekommer den vita trubbnoshörningen, som bedöms vara “nära hotad”, och den svarta spetsnoshörningen, som bedöms vara “akut hotad”. Jakt är den främsta orsaken till varför noshörningen till stora delar är utrotningshotad i världen – ofta för att tjuvjägare vill få tillgång till de åtråvärda noshörningshornen, som kan säljas för stora summor i länder Kina och Vietnam.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!