Kongos första nationalpark på 40 år

publicerad 18 augusti 2016
Kongobäckenet

Nyligen avslöjade regeringen i Demokratiska republiken Kongo att landet kommer att upprätta sin första nya nationalpark på mer än 40 år.

Parken täcker nästan 9000 kvadratkilometer i Kongobäckenet, och innebär att skyddet stärks i ett område med unikt djurliv som hotas av mänsklig aktivitet, skriver Mongabay.

Demokratiska republiken Kongo har lidit stor skada under de senaste 20 åren på grund av blodiga konflikter. Mellan 1996 och 2003 har 100 000 människor dödas i strid och fem miljoner avlidit till följd av sjukdom och svält.

Konflikterna har även lett till miljöförstöring i många delar av landet. Nära 80 000 kvadratkilometer skog gick förlorad mellan 2001 och 2014, enligt data från Global Forest Watch, och avverkningen har ökat över tid. Området som nu skyddas, nära landets mitt, har dock undkommit mycket av förstörelsen på grund av översvämningar och mark som inte lämpar sig för jordbruk. Området är artrikt och innehåller fler landsunika arter än något annat skyddat område i landet, inklusive en apa som tidigare varit okänd för vetenskapen.

Organisationer började uppmuntra regeringen att göra området till nationalpark redan 2009.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!