Kommun kräver skydd för kungsörn

publicerad 11 maj 2014

Särskild hänsyn måste tas till de fyra kungsörns-revir som ligger i närheten av den planerade utbyggnaden av vindkraftparken i Mark­bygden, kräver Piteå kommun. Företaget Svevind planerar i etapp två 440 nya vindkraftverk i området och har lämnat in en miljöansökan till länsstyrelsen, rapporterar Piteå-tidningen.

Kommunens miljö- och byggnämnd har gjort en inventering av området och menar i sitt yttrande att örnarna kommer att påverkas. Eftersom kungsörnen är fridlyst är det bland annat förbjudet att avsiktligt störa fåglarna i deras parning, uppfödning, övervintring eller flyttning.

– Örnen flyger inte in i vingarna självmant, men den jagar på ett sådant sitt att den är utsatt. Då den har fokuserat på ett byte så dyker den och dyker den då för nära en vindsnurra så slår vingarna ihjäl dem, säger Björn Berglund (S), ordförande i miljö- och bygg-nämnden, till Piteå-tidningen.

Ett alternativ är att bolaget håller ett skyddsavstånd till närmaste dokumenterade bo på fyra kilometer.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.