Klarhet i Deepwateroljans väg till havsbotten

publicerad 16 december 2015
Oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen

Två miljoner fat olja beräknas finnas kvar i havet sedan olyckan på Deepwater Horizon i Mexikanska golfen år 2010.

Var oljan har befunnit sig har varit ett mysterium, men nu har forskare vid University of California upptäckt hur oljan färdades mot havsbotten. Resultaten har publicerats i Proceedings of the National Academy of Sciences.

– Analysen ger oss för första gången klarhet i frågan om vart oljan tog vägen och hur den hamnade där, säger Don Rice vid divisionen för havsstudier på amerikanska National Science Foundation.

Forskarna har analyserat 3 000 prover från 534 platser under tolv expeditioner och med hjälp av dem identifierat ett område på drygt 3 235 kvadratkilometer där mellan 4 och 31 procent av den olja som är kvar i djupet befinner sig. Totalt rör det sig om mellan 2 och 16 procent av utsläppet under olyckan.

Upptäckten kommer att bli användbar för att analysera skadorna som orsakats av utsläppet, men även för att planera framtida studier, menar studiens huvudförfattare David Valentine.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet


Fakta:

Deepwater Horizon var en oljeplattform i Mexikanska golfen utanför Louisiana i USA som efter en explosion 20 april 2010 sjönk och orsakade det mycket stora oljeutsläppet i Mexikanska golfen 2010. Borrhålet låg på 1522 meters djup på havsbotten, och hålet hade borrats ner 5,486 meter när en blowout uppstod.

Källa: Wikipedia
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.