Kenyas vattenbrist kan vara över efter fynd

Ett enormt vattenfynd har gjorts i Turkana i norra Kenya. Nu hoppas man att fyndet kan minska konflikter och rädda landet undan torka, rapporterar internationella medier.

publicerad 14 september 2013

Med hjälp av satellit- och radarbilder har forskare hittat hela 200 miljarder kubikmeter sötvatten under marken i torrområdet Turkana. Det är nio gånger så mycket som Kenyas nuvarande vattenreserv och kan täcka hela landets vattenbehov för de närmaste 70 åren.

De fem upptäckta fyndigheterna gör att Kenya nu sitter på mer vatten än man någonsin tidigare innehaft. Arbetet med att lokalisera vattenfyndigheterna var en del av ett projekt som sjösatts av Kenyas regering i samarbete med Unesco och Alain Gachet, skriver Toronto Star.

– Denna nyfunna vattenrikedomen öppnar dörren till en mer blomstrande framtid för folket i Turkana och Kenya som helhet. Vi måste nu se till att ytterligare utforska dessa resurser på ett ansvarsfullt sätt och trygga dem för framtida generationer, sade miljöministern Judi Wakhungu vid en konferens enligt AFP.

I ett uttalande klargör Unesco att de borrningar som gjorts i Turkana och där man funnit vatten bekräftade det som man anade redan för ett år sedan – att det fanns en guldgruva bestående av vatten belägen under marken.

FN hoppas nu att vattenupptäckten kan rädda kenyanska skördar och försörja landets jordbruk. Att konflikter mellan rivaliserande stammar i området ska minska är också en förhoppning som FN förfogar över.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.