Miljö

Kall sommar gör att Kebnekaise växer

Kebnekaise är Sveriges högsta berg och mäter nästan 2 100 meter över havet

Den högsta av Kebnekaises två toppar har växt med hela 1,4 meter sedan ifjol. Orsaken ska vara den kalla sommar som Sverige precis haft.

Sydtoppen på Sveriges högsta berg mäter idag 2 098,5 meter. I september ifjol var sydtoppen 1,4 meter kortare, och det är den kalla sommaren som gjort att avsmältningen av bergstoppen avtagit, rapporterar SVT.
Mätningen i september 2016 visade det sig att det endast skiljde tre decimeter mellan Kebnekaises sydtopp och nordtopp, den sistnämnda toppen mätte då 2 096,8 meter över havet.

Enligt SVT har däremot Kebnekaise tappat cirka en meter per år under de senaste 20 åren på grund av avsmältningen, men i år är det alltså ett trendbrott som gjort att berget växt.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!