Indiska forskarnas lustiga fynd: “Hitleransiktad insekt”

publicerad 3 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Zoologerna bedömde att insektens skal associerar till Adolf Hitlers utseende.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bärfisen, catacanthus incarnatus, har på grund av sitt säregna utseende kallats för ”Hitlerinsekt” eller ”Hitleransiktad insekt” av indiska forskare. Smeknamnet har fått judiska lobbygrupper att gå i taket.

Enligt New Indian Express följer smeknamnet delvis på en trend att namnge kryp med referenser till kända personer, där bland annat Bollywood-kändisarna Amrish Puri och AK Hangal fått insekter uppkallade efter sig. Fenomenet är dock inte nytt för Indien. I början av 1900-talet fick bland annat även den franske ledaren ge smeknamnet Napoleonspindeln till krabbspindelarten synema globosum. Likheterna i detta fall hänvisar till att ett mönster på spindelns mittparti påminner om en silhuett av Napoleon med sin ikoniska hatt.

Bärfisen catacanthus incarnatus är endemisk till Sydostasien och spelar en viktig roll i näringskedjan i de regioner de lever, som innefattar Indien och Sri Lanka, Myanmar, Thailand, Indonesien och Sydkorea. Den är också känd för att utgöra ett hot mot bomullsodlingar, majs, sojabonör och cashew och uppges vara nästan immun mot bekämpningsmedel. Den har även ett speciellt mönster på ryggen som enligt vissa indier för tankarna till ansiktet på Tredje rikets karaktäristiske ledare – och således har den i åratal också kallats för ”Hitlerinsekten” i såväl vardagligt tal som i medial rapportering.

Forskarna Sangamesh Kadagad och Manjunath Nayek, som bidragit till att popularisera smeknamnet i vetenskapliga kretsar, förklarar att syftet helt enkelt varit att skapa ett intresse hos forskarstudenter och även göra insekten enklare att identifiera.

Judiska intresseorganisationer är inte lika förtjusta i bärfisens smeknamn, där bland annat Daniel Mariaschin, som leder ordenssällskapet B’nai B’rith International vilka beskriver sig som “Den globala rösten för den judiska gemenskapen“, säger att namnet på bärfisen är “skamligt och förfärligt” medan Todd Gutnick som är kommunikationschef på sällskapets dotterorganisation, den högerextrema lobbygruppen ADL, går ännu längre och menar att de indiska forskarna “trivialiserar förintelsen”.

Oavsett kontext är förintelsetrivialisering fel i alla former, säger Gutnick.

Jewish News Syndicate, som rapporterar om saken, tillägger att Indien har vad man kallar för ett “antisemitism-index” som ligger på 20 procent, enligt beräkningar av ADL. 150 miljoner indier ska ha vad man kallar för “antisemitiska attityder”, dit man bland annat inräknar uppfattningar om att judiska intressen har för stort inflytande på amerikansk utrikespolitik, internationella finansmarknader eller det globala medielandskapet.

Motsvarande siffra för Sverige räknar man till 4 procent, i övriga Norden mellan 10 och 15 procent. I hela världen menar ADL att det finns 1,1 miljarder människor som är “antisemitiska”.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!