Miljö

Importerade humlor hotar bin

Humlor importeras i stora antal för att säkra pollineringen av grödor. Men enligt nya studier bär de på sig dödliga parasiter som även angriper bin.

humlaStorbritannien importerar varje år mellan 40 000 och 50 000 kolonier av humlor från Europa för att pollinera olika grödor. Humlorna sägs av leverantörerna vara friska, men enligt en studie i Journal of Applied Ecology är 77 procent av de importerade humlekolonierna infekterade med parasiter. Det är något som kan få konsekvenser för lan­dets inhemska bin, som redan nu lider av sviktande populationer.
Flera olika parasiter hittades i studien, varav fem i humlorna själva och ytterligare tre i det pollen som levererats som mat. Tre av dessa angriper humlor, tre angriper honungsbin, och två angriper båda två.

Globalt importeras över en miljon humlekolonier årligen.

Forskare ber nu myndigheterna att se över regelverket for att förhindra att parasitinfekterade kolonier importeras.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!