Hus i hampa snart till Sverige?

publicerad 19 april 2013

Två blivande byggnadsingenjörer i Halmstad såg ett filmklipp om hampväggar på Internet och kom då på idén att själva konstruera väggar i hampa.

Istället för "concrete" kan man nu köpa "hemcrete", alltså byggklossar och husisolering av hampa
Istället för ”concrete” kan man nu köpa ”hemcrete”, alltså byggklossar och husisolering av hampa

– Hampa är mycket snällare mot miljön än till exempel betong. Samtidigt har den goda isolerande egenskaper, berättar de för Hal­landsposten (18/3). Väggarna tillverkas i en blandning av kalk och hampans veddelar (skävor).

Speciellt i Frankrike där hampa aldrig har förbjudits som i övriga Västeuropa har husbygge i hampa pågått i många år. Irländaren Steve Allin har hållit byggkurser i ett tiotal år i olika länder. Hans bok Building with Hemp (andra upplagan) recenserades tidigare i Miljömagasinet (37/2012).

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 

Tillverkarna av hampaisolering beskriver produkten som följande:

Fördelarna med hampaisolering är många, men framför allt för klimatet i ditt hus och för klimatet globalt. 

Hampa i konstruktionen

Mikroskopiska porer i hampans fibrer ger bra isoleringsvärde, hög buffertkapacitet (vilket innebär att isoleringen ej kyls ner eller värms upp snabbt = jämn temperatur) och naturlig fuktreglering i huset. Alltså bidrar på ett naturligt sätt till ett jämnare, skönare klimat inomhus.

Hampaisoleringen har fått bästa resultat på alla mögeltester och fibern tål väta och temperaturer upp till 120°C utan att försvagas.

Skadedjur trivs inte i hampaisolering.

Thermo-Hampa kan användas i vind, tak, golv, innervägg och på fasad. Vill du vårda ditt gamla eller nygamla hus är denna typ av andningsbar isolering det absolut bästa då den hjälper till att hålla jämn fuktighet i väggar och inne i huset.

Miljöfördelar

Hampafibrer innehåller inga miljöfarliga kemikalier och Thermo-Hampa är heller inte flamskyddat med några sådana. Fibrerna kommer från en förnyelsebar källa. Hampa är en ettårig ört som är mycket snabbväxande – nästan fyra meter på 100 till 120 dagar. I en kubikmeter hampafiber (ca 50kg) lagras ca 75 kg koldioxid under växttiden. Vid odling, skörd och industriell bearbetning går det bort ca 13 kg koldioxid vilket ändå lämnar ca 62 kg koldioxid kvar i de färdiga fibrerna. När fibrerna blivit skivor som är klara att användas är 38kg CO2 kvar.

Hälsofördelar

Isoleringen har inga små vassa fibrer som irriterar hud och andningsorgan när man bygger huset eller bor i huset. Man kan arbeta med Thermo-Hampa utan munskydd och skyddsoverall. Hampan odlas industriellt utan besprutningsmedel och inga kemikalier används heller i förädlingsprocessen.

Isoleringen är flamskyddad med Sodium Bikarbonat(bakpulver) vilket ej avsöndrar farliga gifter vid brand.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.