Hotell redovisar palmolja i maten

publicerad 26 mars 2014

Det är inte lätt att veta om en produkt innehåller palmolja eller inte, ofta står det bara vegetabilisk olja eller fett. En lista över pro­dukter som innehåller odeklarerad palmolja har därför tagits fram av hotellet Clarion Hotel Arlanda.

Nu har flera hotell- och konfe­rensföretag i Sigtuna och runt Arlanda (Destination Sigtuna) tagit del av initiativet och arbetar för att antingen helt få bort palmolja från maten de serverar eller att enbart använda certifierad olja enligt RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil).

Produkter med palmolja gäller allt från Knorr buljong och Wasa knäckebröd till Läkerol tuggummi. Destination Sigtuna skriver att listan bygger på leverantörens uppgifter men först i december 2014 införs krav på att innehåll av palmolja ska deklareras ordentligt.

Den globala konsumtionen av den billiga palmoljan har fördubb­lats under de senaste tio åren och utgör nu 39 procent av den totala produktionen, med stora miljöproblem som följd.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.